9 Kesilapan Biasa Dan Penyelesaian Pengangkat Rantaian Elektrik
May 30, 2023
9 Kesilapan Biasa dan Penyelesaian Pengangkat Rantaian Elektrik
Alat pengangkat kecil yang biasa termasuk pengangkat rantai, pengangkat tali dawai, pengangkat pneumatik, pengangkat rantai, dll. Antaranya, pengangkat rantai adalah salah satu alat yang paling penting dengan pelbagai aplikasi. Ia adalah salah satu peralatan angkat yang biasa digunakan di kilang, lombong, pelabuhan, gudang, kawasan pengangkutan, kedai, dan lain-lain, tetapi masih terdapat masalah kerana operasi yang tidak betul semasa penggunaan. Penyelesaian kepada banyak masalah adalah seperti berikut:

1. Fasa wayar utama tersalah sambung, yang menyebabkan fungsi perlindungan fasa dimulakan, jadi ia tidak boleh dikendalikan.
Penyelesaian:membalikkan talian kuasa dua fasa.
2. Fius bekalan kuasa terputus atau suis tiada fius tersandung.
Penyelesaian:Semak sama ada permintaan semasa dipenuhi, gantikan fius yang sesuai atau mulakan semula suis bukan fius.
3. Fius litar kawalan terbakar.
Penyelesaian:Periksa dan ganti fius yang betul.
4. Kord kuasa atau wayar litar kawalan putus atau tidak disambungkan dengan betul.
Penyelesaian:Membaiki atau menggantikan wayar yang rosak dan bersambung dengan buruk.
5. Voltan bekalan kuasa terlalu rendah.
Penyelesaian:Ukur sama ada nilai voltan lebih rendah daripada 10 peratus voltan bekalan kuasa standard.
6. Motor mengeluarkan bunyi, tetapi tidak berputar.
Penyelesaian:Periksa sama ada fasa motor betul - baiki dan lakukan kerja penebat dengan baik.
7. Suis kecemasan ditekan.
Penyelesaian:Sahkan sebab suis kecemasan ditekan.
8. Penyentuh yang buruk.
Penyelesaian:Kendalikan hoist secara manual. Jika angkat rantai elektrik beroperasi secara normal, ini bermakna gegelung kawalan atau wayar mempunyai hubungan yang lemah - ketahui lokasi hubungan yang lemah dan baikinya; jika angkat rantai elektrik masih tidak boleh dikendalikan secara manual, maka Ia adalah perlu untuk memeriksa sama ada bekalan kuasa utama adalah normal. Jika bekalan kuasa utama tidak disambungkan, ini bermakna penyentuh rosak dan tidak dapat keluar secara normal, dan penyentuh perlu diganti.
9. Gegelung penyentuh adalah litar pintas
Penyelesaian:gantikan penyentuh





